Generalitati

Blogul “Strazi Sigure” a fost creat pentru a promova solutionarea problemei “caini vagabonzi” odata pentru totdeauna in Romania. Prezenta cainilor fara stapan pe strazi constituie o amenintare grava la adresa sigurantei si sanatatii publice indiferent daca acestia sunt sterilizati sau nu. Este inadmisibil ca intr-o tara membra a Uniunii Europene alesii nostri sa ignore in mod repetat problema sau doar sa implementeze masuri superficiale care si-au dovedit in mod repetat ineficienta, de exemplu politica de sterilizare si returnare/reteritorializare. Aceasta politica se practica din 2008 si nu a dat deloc rezultate si nici nu poate da vreodata rezultate. Un caine returnat poate trai bine mersi si inca 15 ani timp in care va musca alte persoane si va raspandi boli. Iar cand acesta moare, oricum ii ia alt caine abandonat locul.

De fapt, departe de a se lua masuri eficiente pentru a combate aceasta problema (responsabilizarea stapanilor cainilor, sterilizarea obligatorie a cainilor cu stapan, eutansierea in masa a maidanezilor, infiintarea unui serviciu de ecarisaj care chiar sa functioneze si pedepsirea celor care impedica activitatea hingherilor, fie prin agresarea hingherilor, fie prin ascunderea maidanezilor) alesii nostri au decis sa implementeze masuri de protejare a maidanezilor la presiunea unor ONG-uri pro-maidaneze, ONG-uri gen Vier Pfoten, Cutu-Cutu, Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului etc. (desi aceste ONG-uri pretind ca nu doresc sa mai vada caini pe strazi, actiunile lor demonstreaza contrariul) de exemplu adoptarea “Legii Marinescu” (9/2008) prin care s-a incercat interzicerea eutansierii desi legea speciala (OUG 155/2001 cu toate modificarile ei) prevede eutansierea maidanezilor daca nu sunt revendicati sau adoptati. De asemenea pe 12 martie 2013 senatul a aprobat (cu 131 voturi pentru vs. 1 impotriva si 7 abtineri) Legea Marinescu II (912/2007) prin care se incearca modificarea OUG 155/2001 pentru a elimina posibilitatea eutansierii maidanezilor.

Cum este posibil asa ceva? Dupa ani de zile in care acest fenomen a fost puternic mediatizat (inclusiv atacuri maidaneze soldate cu morti sau mutilari grave) si oamenii si-au exprimate de nenumarate ori in sondaje nemultumirea fata de prezenta maidanezilor pe strazi, cum este posibil ca alesii sa fie preocupati nu de siguranta cetateanilor (a caror drept la viata, integritate fizica, libera circulatie etc. sunt garantate prin Constitutie) ci de protejarea maidanezilor?

Este inadmisibil ca rezolvarea problemei sa fie blocata de o minoritate de fanatici care, fie dintr-o dragoste prost inteleasa pentru animale, fie din interes financiar, nu vor sa accepte ca sunt prea multi caini pe strazi si ca nu se mai poate coabita in mod pasnic cu acestia. Cazurile de muscaturi nu sunt deloc “izolate”. De exemplu in fiecare an in Bucuresti peste 8000 de persoane se prezinta la Matei Bals pentru a se trata de muscaturi desi consider ca numarul celor muscati este mai mare (nu toti care sunt muscati se prezinta la spital) iar acest numar este in crestere. In orice caz, 8000 de muscaturi anuale tinand cont ca populatia maidanezilor este in jur de 50.000-100.000 in Bucuresti este inacceptabil, ca sa nu mai vorbim de agresivitatea acestor animale (eu personal de exemplu n-am fost muscat dar am fost agresat de multe ori), de bolile pe care aceste animale le pot transmite oamenilor, de tulburarea linistii publice prin latrat etc.

Este timpul ca romanii sa isi cunoasca si sa-si ceara drepturile. Autoritatile trebuie sa intelgea odata pentru totdeauna ca noi respingem coabitarea fortata cu maidanezii asa cum respingem coabitarea cu tantarii, gandacii, sobolanii, pasarile bolnave de gripa aviara, ursii etc. Maidanezii sunt daunatori si trebuie tratati ca atare.

Daca sunteti interesati de acest subiect va rog sa urmariti in mod regulat acest blog. Acest blog va monitoriza presa romana pentru stiri legate de maidanezi si de problemele pe care aceste animale le produc. De asemenea acest blog va monitoriza si va contra-argumenta propaganda pro-maidaneza, minciuni de genul “cainii sterilizati nu musca” sau (argumentul lor favorit) “eutansierea nu rezolva nimic pe cand sterilizarea si retunarea da”.

Pentru mai multe detalii ma gasiti la: strazi_sigure@ymail.com

One thought on “Generalitati

  1. Xylitolul (“zahar de mesteacan”) este un indulcitor disponibil in magazinele naturiste care este inofensiv pentru om (eu consum zilnic xylitol) dar care pentru caini este o otrava puternica (scade nivelul de glucoza in sange si in cantitati mari poate sa le distruga ficatul). O lingurita de xylitol este o cantitate suficienta pentru a indulci ceaiul/cafea sau pentru a trimite un dulau in lumea cealalta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s